gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > Bilim ve Teknik
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Beyin dalgalarıyla kimlik tespiti !!!!

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Beyin dalgalarıyla kimlik tespiti !!!!
    Gönderim Zamanı: 21-Mart-2007 Saat 16:50

İnsan beynindeki elektromanyetik dalgaların profili çıkaran araştırmacılar, bu sistemle kimlik tespiti yapabilecek. Çok maliyetli olan bu yöntem, teknoloji laboratuarlarında güvenliğin sağlanması için kullanılacak.


ATİNA - Avrupalı bilim insanları, insan beyinindeki elektrik aktivitelerinden tanıyan bir elektronik güvenlik sistemi geliştiriyor.


NewScientist’in haberine göre, Dimitrios Tzovaras ve ekibi tarafından Yunanistan’ın Araştırma ve Teknoloji Merkezi’nde geliştirilen bu biometrik sistem, maaliyetinin çok yüksek olması sebebiyle sadece yüksek seviyeli güvenlik önlemlerinde kullanılmak üzere tasarlandı. Sistem ‘EEG’ olarak bilinen elektroensefalografi metodunu kullanıyor.

EPİLEPSİ TEDAVİSİNDE UMUT
EEG kafanın etrafına yerleştirilen elektrodlarla beyin aktivitelerini takip ederek, elektrik yoğunluğu bulunan bölgeleri tespit ediyor. Bu, beynin farklı alanlarının hangi işlemleri gerçekleştirmek için çalıştığını bulmaya yardım ediyor. Nörobiyologların epilepsi gibi hastalıkları daha kolay inceleyebilmelerini de sağlayan sistem, Tzovaras’ın tasarımıyla kimlik tespiti için de kullanılabilecek.

Sistemin kullanılabilmesi için kişinin daha önceden EEG’sinin çekilmesi gerekiyor. Kablosuz elektrodlar sayesinde beyindeki elektrik aktiviteleri bir bilgisayara yükleniyor. İşlem sırasında Tzovaras kişilerden gözlerini kapatıp sessizce oturmalarını istiyor. Çünkü bu sayede ‘daha net bir resim’ elde ediliyor. Çoğunlukla önemli binaların ve yüksek teknoloji laboratuvarlarının güvenliğini sağlamak için kullanılması planlanan sistem, her giriş çıkışta kişilerin giymek zorunda olduğu elektrodlar sayesinde veritabanında kayıtlı paternlerle karşılaştırma yapıyor.

Sistemin pratikliğini eleştiren Cambridge Üniversitesi öğretim görevlisi John Daugman, ‘iş yerine elektrodlu kasklar takarak girmek garipsenecek bir durum’ yorumunu yaptı. Aynı üniversiteden Olaf Hauk’da ‘stres beyindeki elektrik dalgalarını etkiliyor. Kötü bir akşam geçirdikten sonra farklı bir EEG profiliniz oluştuğunda şüpheli kişi ilan edilmek hiç de istenen bir durum olmaz’ diyerek Tzovaras’ın projesinin üstüne düşünülmesi gereken yanlarını hatırlattı.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz