Beyin Fırtınası Nedir? Çalışma Kağıdı

İnsanların ilginç ve yaratıcı fikirlere ulaşmalarında karşılaştıkları zorluklarda yaratıcı düşüncelerinin uyarılması amacıyla farklı tekniklerden yararlanılabilir.
Beyin fırtınası veya fikir fırtınası, yaratıcı düşünceyi destekleyen, takım çalışanlarını motive ederek kısa sürede çok fazla fikrin üretilmesine ve süreçlerin neden başarısız olduğuna dair çıkarımlar yapılabilmesine olanak sağlayan bir sürekli kalite geliştirme aracıdır.

Beyin Fırtınası (brain stroming) Nasıl Yapılır?
Beyin fırtınası, tek başına veya bir grupla yapılabilir; Beyin fırtınası sırasında fikirlerin akla gelir gelmez, açığa çıkması istenir. Fikirler başta yargılanmaz ve eleştirilmez, hiçbir fikir saçma olarak değerlendirilmez, böylece kişinin tüm fikirlerini çekinmeden, aklına geldiği gibi sunması sağlanmaya çalışılır.
Beyin fırtınası neden önemli?
Beyin fırtınası, bir problemin çözümü ya da bir konunun geliştirilmesi için kullanılan, serbest çağrışımın etkili olduğu bir yöntemdir. Yeni bakış açıları geliştirmeye, konuyu daha iyi kavramaya ve bağlantılı diğer konuları keşfetmeye yardımcı olur. Bu şekilde yeni fikirler ve yaratıcı çözümler üretmeyi sağlar.


Beyin fırtınası tekniğinde katılımcılar iki durum için katılım sağlar. Birincisi problemin belirlenmesi, ikincisi ise belirlenen problemin çözümü için fikir üretilmesidir. Katılımcıların her biri fikir beyan etmek için sıraya girer. her üye sırayla söz alarak fikir belirtir. Her sırada yalnızca bir fikir söylenir.
Beyin fırtınası tekniğinin yararları nelerdir?
1.Beyin fırtınası, bireylerde üretken düşünmeyi geliştirir.
2.Beyin fırtınası ile bireyler, kısa zamanda belli bir konu ya da probleme ilişkin olarak çok sayıda fikir üretirler.
3.Beyin fırtınası, öğrencilerin belli bir konuya ilişkin farklı görüş ve düşünceleri kabul etmelerine yardımcı olur.
Beyin Fırtınası Örnekleri

Yaratıcılık / Yaratıcı Düşünceyi Uyaran Teknikler / Yaratıcı Düşünceyi Uyaran Teknikleri Uygulama Örnekleri / Tasarımlar


Kişisel Gelişim Tüm Bilgiler / Beyin Hakkında Tüm Bilgiler / Genel Kültür/ Buluşlar / Buluş Hikayeleri / Belirli Günler / Atatürk'e Dair

Bilim İnsanları / Ünlü Yazarlar / Ünlü Ressamlar / Ünlü Müzisyenler / Türk Büyükleri / Türk Bilim İnsanları / Ünlü Matematikçiler / Ünlü Fizikçiler