Sevmem Ben Kışı!

Beyazın en güzel hali denildiğinde akla gelen en masum şeylerden biri de kar taneleri. Kışın her ne kadar soğuk olsa da dışarı baktığımızda içimizi ısıtan, göz alabildiğine bembeyaz rengiyle bizi hayaller âlemine götüren kar tanelerini hissetmek, dokunmak ne kadar güzel gelir insana. Götürür uzaklara, çocukluğa, yaşanmışlıklara… Mutluluk bir kartopu gibi çoğalır kaplar evreni…

Karın lapa lapa yağışını sıcak odanın penceresinden seyretmek çok keyiflidir. Karlar yere düştükçe sevinçle bakarız. Beyaz renk bizi ferahlatır, sevindirir. Hava iyice soğuduğunda, üstünüzde paltonuz, ayağınızı ısıtacak bir çizmeniz  yoksa, o zaman haliniz berbattır. Hele birde sıcak çatınız yoksa celladınız olur soğuk hava.  İliklerinize kadar soğuğu hissedersiniz. 

Hafiften  kar yağıyordu ve minik çocuk dışarıyı seyre daldı.  "Sabaha kalktığında acaba yerde kar olacak mıydı?" düşüncesi beynini kemirdi durdu.  Bembeyaz bir hayalle uykusuna daldı.  Sabaha kadar yağan kar her tarafı bembeyaz bir örtüyle kaplamıştı.  Uyandığında ilk önce perdeyi açıp dışarı bakmak istedi. Cam pus tutmuştu. Minik elleriyle pencereyi silerken parmak izlerinin arkasında belli belirsiz bir ışık huzmesi gözlerini kamaştırdı. Gözbebekleri küçülmüş bir halde cama iyice yaklaşıp baktı. Bembeyaz örtüyü gördü. İlk defa bu kadar kar görüyordu. Sonra üstünü hızlıca giyindi. "Oğlum soğuk üşütürsün" lafını bile duymadan dış kapıya yöneldi.

“Günaydın yok mu?” diye kızgın bir sesle arkasında bağırdı annesi. O oralı bile olmadı. Karla oynama hayali onun aklını başından almıştı.

İçinde ne fırtınalar esiyordu. Uzun zamandır bekliyordu bu günü. Dışarıda adeta buz yağıyordu. Biraz oynadıktan sonra hemen içeri girmek zorunda kaldı. “Az kalsın donacaktım.” diye düşündü.  Hiç etrafına bakınmadan hızlıca içeri girdi.  Annesiyle göz göze geldi bir an. Hızlıca sobaya doğru koştu. Sıcak soba ona sarılmış ve ısıtmıştı onu. Çocuk bunlar karı gördüler mi duramazlar? Düşünemezler soğuğun onları hasta edeceğini. Atıverirler kendilerini dışarı, saatlerce kızakla kayar,  kardan adam yapar, oynarlar. Zengin için kar her zaman güzel yağar. 

Başka yerde bir çocuk kapı önünde  karla oynuyordu. Hem oynuyor hem de üşüyordu. Zavallı hasta olacağına aldırmadan oyunun tadını çıkarmaya çalışıyordu. Arada bir ellerini ovuşturup, bazen de nefesiyle ısıtıyordu üşüyen ellerini. Biraz ısınınca oyununa devam ediyordu.  Oyuna o kadar dalmıştı ki benim ona baktığımı bile anlamadı.  “Üşüteceksin çocuğum, bu havada böyle dışarı çıkılır mı? “ diye sordum. Cevap vermedi sadece yüzüme baktı. Belli ki montu yoktu. Gözleriyle bana anlatmaya çalıştı.  Vedalaşarak oradan ayrıldım. Çocuk oyununa kaldığı yerden devam etti. Fakir için kar her zaman üşümek demektir.

Ben kışları hiç sevmem.  Kış gelince üşüyen çocuklar aklıma gelir. Yüreğim sızlar. Zengin istediği gibi çocuğunu giydirir ama fakir için durum hiç de öyle değildir. Onların ayaklarını ısıtacak botları yoktur, montları yoktur. Üzerinde sadece bir kazakla dışarı çıkar, yırtık ayakkabıyla karda oynar. “O yüzden sevmem ben kışı.”  Kış mevsimi bana yoksulluğu, fakirliği, soğukta oyun oynayan o çocukları hatırlatır.

Kış mevsimi zordur. Üşütür elleri, ayakları,  hasta eder. Kendini bile zor ısıtan sobanın başına herkes üşüşür.  Isınmaya çalışır.  Ne bulduysa atarlar içine…  Nerde kömür, nerde odun?   Gece oldu, soba söner. Soba söndüğünde gir yorganın altına, ısıt nefesinle kendini, sakın ha dışarı da kolun, bacağın kalmasın: dona kalırsın…

Sevmem ben kışı; spor ayakkabılarım var içi buz tutmuş, ince bir mont var üzerimde titriyorum, dişlerim birbirine vuruyor ve üşümem hiç geçmiyor. Nasıl seveyim ben kışı? Kış bana düşman gibi kaşlarını çatmış bana bakıyor. Sevmem ben kışı…

Kar kimisi için güzel, kimisi için zorluk demektir. Önemli olan insanın havasının iyi olması, birbirine destek vermesidir. İşbirliği ve paylaşımdan sonra kışı sevip sevmeme kararını siz değerli dostlara bırakıyorum.

Yahya KARAKURT- Eğitimci- Yazar / Diğer Yazıları  /  Başarısızlığın Nedenleri!/ Başarının Anahtarı İnovasyonda! / Başarılı Olmak

 Reklamlar

 

Okuma Nedir?

Kitap Okumanın Faydaları

Yavaş Okuma Nedenleri

Nedir Bu Hedefsizlik?

Düşünmeyi Bilmiyoruz!

Problem Çözme

Okulda Başarı Taktikleri

Haydi İnovasyon Yapalım!

Kişisel Başarının Anahtarı

Nasıl Bilim Adamı Olunur?

Beyin Geliştirmek İçin Öneriler

Sınav Kaygısı

Verimli Ders Çalışma İçin 10 Kural

Ders Çalışma Ortamı Nasıl olmalı?

Yanlış Çalışma Davranışları

Sınıfta Etkili Ders Dinleme

Not Tutmanın Faydaları

18 Adımda Test Çözme Becerisi

 İzin alınmadan kopyalanamaz ve kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.© Design, By Karakurt