Kurgu Kuşağı Etkinlik Önerileri, Kurgu Kuşağı Etkinlikleri, Kurgu Kuşağı alternatif Etkinlikler

Sevgili öğretmen arkadaşlarım;

8.sınıf kurgu kuşağında 'Düşüncelerimiz Nasıl Koruyalım? etkinliğinde patent konusunu kavrayıp, patentle ilgili örnek başvuru sürecini yaşadıktan sonra, 3 yıllık birikimleri koruma adına bir dergi tasarladık. Özellikle bu dergide yer verdiğimiz RÖPORTAJ bölümünde öğrencilerim;
- Teknoloji nedir? Tasarım nedir?
- Bu dersin içeriği hakkında neler biliyorsunuz? Amaçları nelerdir?
- İnovasyon, Patent,  NanoTeknoloji kavramları nedir? Yaşantımızdaki yeri nasıldır?
- Fikir üretmenin önemi
- Teknolojik araç ve elektronik araç arasındaki farklar nelerdir?
- Bir proje tasarlasaydınız neler hissederdiniz?
- Farklı düşünme, analiz edebilme ve olayları yorumlama yeteneğinde değişik düşünmenin dolayısıyla bu dersin önemi........v.b.
Buna benzer sorularla okul idarecileri, öğretmen arkadaşlar, aileleri, okuldaki diğer birim çalışanları gibi seçtikleri kişi ya da kişilere sorular yöneltip, aldıkları cevapları yazdılar. Aslında hem dersi hem de kendi birikimlerini anlatmış oldular..3 yılın birikimi kendilerinde de özgüven oluşturdu.
İnanın çok olumlu tepkiler aldık. Okul idarecilerim,öğretmen arkadaşlarım bu kadar donanımlı bir ders neden 6'larda değil, diğer kademelerde de yok diye olumlu düşüncelerini belirttiler..
Bu etkinliği şiddetle tavsiye ediyorum. Fatma Kocataş - Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni

Sponsor Bağlantılar

 

7. sınıf Kurgu Kuşağında tekrarı ve tıkanıklığı engellemek için ders içi etkinlik önerileri:

Arkadaşlar malumunuz, hepimiz adına dersin en çok şikayete maruz kalan kuşağına ermiş bulunuyoruz.. Ders, sorunlara çözüm üreten yaratıcı bireyler yetiştirme hedefinde ancak bizler, bu düsturla yetiştirilmemiş, hazır ve kesinlikle uyulması gereken kurallara dayanan, “davranışçı model” ile eğitilmiş bireyler olarak, çoğunlukla en çok bu kuşakta anlatılacak, aktarılacak, rehberlik ve rol modellik konusunda sıkıntı yaşamaktayız.. Bu paylaşım altında olabilir, başka bir konu başlığında olabilir, kendince bu sıkıntılı süreci başarıyla savuşturan, öğrenci ilgisini, dönem sonuna dek sıcak tutacak etkinlik örnekleri geliştiren arkadaşlarımız bu yöntemlerini burada paylaşırsa, özellikle bu derse yeni atanan arkadaşlarımıza çok faydalı olacaklar diye düşünüyorum..

Bunları yazdıktan sonra topu taca atmayacağım elbette.. Kendi planlamış olduğum sürecimi sizlerle paylaşayım:

Bu yıl bu kuşağa Osman hocamın ”bilim insanlarını araştırma ve sunumu” ile ön hazırlık fikriyle başlamayı tercih ettim.. Bu hafta, geçen haftadan hazırlanarak, kendi istedikleri araştırmaktan sunmaktan zevk duyacakları herhangi bir bilim insanını öz yaşam öyküsü çocukluğu, buluşları ve hakkında görseller biçiminde hazırladıkları pano sunumuna ayırdım.. Tahmin etmediğim derecede ilgi ve hazırlık ile, hakikaten dikkatle dinleyip, soru cevap katılımı yaşanan bir hafta oluyor.. Her buluşçunun önce çocuk, sonra insan ve daima çok meraklı, denemekten bıkmayan insanlar oluşunu fark etmeleri inanın oldukça motive edici. Sonrasında vakti kalacak olanlara şiddetle tavsiye ederim

Haftaya, “proje konusu nasıl bulunur?” üzerine öne çıkan yöntemlerle tüm sınıf bazında deftere not almalarını sağlayarak denemeler yapacağım.. Yani, beyin fırtınası, kavram haritası, bir nesneden yola çıkarak asıl işlevi, işlevi dışında nasıl kullanılabilirdi, 20 yıl sonra aynı nesne(araç vs) nasıl kullanılabilir ya da hangi teknolojik değişimlere uğrar sorularına (burası çok önemli, cevap vermek istemeyen öğrenciyi bile katmaya çalışarak) genel bir etkinlik oluşturacağım..

Haftaya ikinci ders, tahtayı çok kullanma haftası: Genel, toplumsal, yerel, özel, kişisel ayırt etmeksizin (veya çok dallanır budaklanır derseniz, herhangi birine odaklanabilirsiniz) asla “bu olmaz saçma vs.” diye heves kırıcı olmaksızın ilk ders bir sorun listesi yazmayı, ardından bu sorunları teker teker oylama usulü eleye eleye en önemli görülene ulaşmayı, nihayet netleşen soruna çözüm yollarını yine mümkün olduğunca tüm sınıfa söz hakkı vererek listelemeyi planlıyorum..

Bir sonraki hafta, ilk ders, deftere kaydedilen sorunların en akla yatkınını, kullanıma, kişinin ya da toplumun hayrına olanına karar vermek için oylama ve çözümü şekillendirmeyle geçer.. ikinci ders bu çözüme uygun proje üzerine fikir listelemekle geçer.. Umarım bu ders sonuna “Bir proje sıfırdan nasıl şekillendirilir” meselesini sınıfça deneyimleşmiş oluruz.. İkinci ders, kendi projeleri üzerine bireysel taslak hazırlığı için serbest çalışma için vakit yaratmak şart (çizim vs)..

Daha sonraki haftaya öğrencinin bireysel olarak bu yöntemlerden herhangi birini kullanarak, artık proje konusunu belirlemesi, konu üzerine araştırma yapması, alt yapısı evde hazırlanmış biçimde renkli kartonu çizim ve boyama malzemeleriyle projesinin son halini şekillendirmesi ve sunum ve değerlendirmeyle bitirilebilir.. (çizim ve sunum dosyasını hazırlama, alt yapıyı önceden net kavratabilirseniz, emin olun, evde bile yapılabilir.. 10 ocak itibarı ile not verme işlemini tamamlamak isteyen, ya da sunuma uzun vakit ayırmak isteyenler bu seçeneği düşünsün.. Kendi adıma muhtemelen bu seçeneği değerlendireceğim..)

Başkaca yöntem geliştiren, etkinlik uygulayanların da yazması iyi olur.. Saygılarımla..

Bijen Karaş Arslan - Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni

Kurgu Kuşağı Projeleri

Kurgu Kuşağı Etkinlik Çalışmaları

Kurgu Kuşağı Özellikleri

 Düşünme Zamanı Etkinliği

Kurgu Etkinlik Resimleri Örnekleri

Kurgu Kuşağı Örnekleri

Hayal, Merak, Düşünceler

Yapım Kuşağı Alternatif Etkinlikler

 Kurgu Kuşağı

 Kurgu Kuşağı Nedir?

 Kurgu Kuşağı Sunusu

 Kurgu Motivasyon Hikayeleri

Paylaş  Sponsor Bağlantılar

 

İzin alınmadan kopyalanamaz ve kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.© Design, By Karakurt