Hedef Saptama Terminolojisi

 Hayal etmek bütün yeniliklerin anası tüm gelişmelerin kaynağıdır. Şu an okuduğunuz kitapta bir zamanlar yazarlarının hayaliydi. Tabi bu kitabı basan makine, üzerindeki mürekkep, satın aldığınız dükkân, birilerinin daha doğrusu binlerin hayallerinin gerçeğe dönüşmesidir elinizde tuttuğunuz bu kitap. Peki, bunca hayal nasıl gerçekleşmiştir ve bizler hayallerimizi nasıl gerçeğe dönüştüreceğiz? Size gizemli kimsenin bilmeği bilgiler vermeyeceğim. Aslında sizlerde şimdiye kadar onlarca hayalinizi gerçekleştirdiniz. Size yabancı bir konu değil. Sosyal bir varlık olmamızın belki de tek dezavantajı onaylanma isteğimizdir. Gerçekleştirmeyi düşündüğümüz hayalimiz eğer diğerleri tarafından onaylanmıyor ve olası görülmüyorsa bazen bizde onlara inanıyor ve hayallerimizi düşlerde görülmek üzere bilinçaltımızın derinliklerine gönderiyoruz. Sponsorlar

Bazen de hayallerimizin gerçeğe dönüşmüş olmasının ortaya çıkaracağı değişikliklerden korkarak onları ulaşılmaz kılıyoruz. ‘ulaşılan hayaller hedefe dönüştürülenlerdir.’ Evet, hayal bir başlangıçtır. 3 aşama geçtikten sonra karşımıza hedef olarak çıkar. Bu serüveni şöyle sıralayabiliriz.

1.Boyut

Hayal Boyutu: hızlı okuyucu olmaktır.

2.Boyut

Duygusal Boyut: Neler kazanacağımızla ilgili boyuttur. Hızlı okuma becerisinin bizlere kazandıracakları ve hayatımızın bundan sonraki kısmını nasıl etkileyeceği yönündeki düşüncelerimiz ve duygulardır. (çok çabuk bilgi sahibi olacağım,sınavlarımı başaracağım, iyi bir eğitim sürecinden geçeceğim, iyi bir iş, terfi alacağım, daha çok kazanacağım, ruhsal yönden gelişmek için daha çok bilgi sahibi olacağım davranış modelleri ve duygu yakıtı depolayacağım, insanlığa yardım edeceğim, kendi önümü açacağım.... Bu hedefinize ulaşmada yakıt rolünü oynayacak en önemli boyuttur. Her işte zihnimiz kazançlar ve isteklerle kayıplar konusunu tartar. Zihin başarıya ilişkin hoş duyguları geçmiş başarısızlık duygularının uyandırdığı rahatsız edici duygularla karşılaştırır. Seçimlerimiz ‘ yapabilirim, istiyorum veya yapamam istemiyorum un birbirlerine oranla ne denli güçlü olduğuna bağlıdır. Eğer ikisi arasında tam bir denge varsa hiçbir şey yapamayız. Güzel sanatlar dersinde zamanımızın %95’ini hızlı bir şekilde öğretmenimizin söylediklerini defterimize yazmakla geçiriyorduk. Öğretmenimize bunun çok zor olduğunu başka bir yol önerip öneremeyeceğini sorduk. Bize herkesin yazmak zorunda olmadığını dersi sessiz bir şekilde dinlersek kaybedeceğimiz tek şeyin yazanlardan 1,2 puan düşük bir sözlü notu olduğunu belirtti. Bizler seçimimizi yaptık ve bütün bir yarıyıl boyunca derse öylece kös kös oturduk. Ta ki yazılan 15 alıncaya kadar. Önümüzde iki yol vardı bir: ya ikinci yazılıda kopya çekecektik,  iki: 45-50 sayfalık defteri yazacaktık. Ben birinci yolu seçtim, ne yazık ki bu yol beni istediğim yere götürmedi çünkü yazılıda kopya çekerken yakalanmıştım. Gene önümde iki yol vardı bir: 60-70 sayfa defteri yazacaktım, iki: dersten kalacaktım. Tabi ki ben gene birinci yolu seçtim ve kocaman bir defteri yazdım. Sonucu merak edenler için söyleyiş o dersi geçtim. Şunu söylemeye çalışıyorum. Hayallerinize ilişkin kazançlarınızı olabildiğince çoğaltın. İşitsel, görsel, tatsal, dokunsal, kokusal birçok öğeyi katın işin içine. Çünkü her bir madde sizin için savaşan bir asker demektir.

3.boyut

Zihinsel Yaratım: işin en zevkli yanlarından bir tanesi de burasıdır. Kendi içinizdeki sihirli değneği kullanarak abrakadabra! Hızlı okuyorsunuz.

Rol modeli boyutu: bu işi daha önceden birini modelleyin. Bu kitap eğer isterseniz sizin için yeterli bir modeldir. Teknikleri modellediğinizde işin bu kısmı tamamdır.

Hedef Boyutu: hedef hayatı şekillendirme de temel birimdir.

Yahya KARAKURT / Eğitimci / Yazarın Diğer Yazıları 

Beynimizin Hangi Tarafı Daha Gelişmiş? / Başarılı Olmak / Başarısızlığın Nedenleri / Beyin Gücü

Paylaş  Reklamlar

 

Üretken Olmak 

Tasarlamak

Olumlu Düşünme

Okuma Nedir?

Nedir Bu Hedefsizlik?

Nasıl Bilim Adamı Olunur?

Düşünmeyi Bilmiyoruz!

Problem Çözme

Başarılı Olmak 

Modelleme (Örnek Alma)

Farkındalık

Sınıfta Etkili Ders Dinleme

Kişisel Başarının Anahtarı

Edison Gibi Nasıl Not Tutulur?

Bilim İnsanı Olabilmek...

Projeler

Etkili ve Verimli Ders Çalışma 

Okulda Başarı Taktikleri

Başarıyla İlgili Sözler

Yaratıcılık

Etkinlik Örneklerinin Önemi

Haydi İnovasyon Yapalım!

Albert Einstein’dan Sözler ve Öneriler

Beyin Geliştirmek İçin Öneriler

İzin alınmadan kopyalanamaz ve kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.© Design, By Karakurt