Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Öykü nedir? hikaye nedir?

Nereden Yazdırıldığı: gelisenbeyin.net
Kategori: Eğitim Dünyası
Forum Adı: Genel Kültür
Forum Tanımlaması: Genel kültürünüzü artırmaya ne dersiniz?
URL: http://www.gelisenbeyin.net/forum/forum_posts.asp?TID=4310
Tarih: 10-Mayıs-2024 Saat 13:38
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 9.50 - http://www.webwizforums.com


Konu: Öykü nedir? hikaye nedir?
Mesajı Yazan: gelisenbeyin
Konu: Öykü nedir? hikaye nedir?
Mesaj Tarihi: 23-Şubat-2011 Saat 19:47
Öykü nedir? hikaye nedir?
ÖYKÜ(HİKAYE):
Gerçek ya da gerçeğe uygun olarak tasarlanmış olayları anlatan yazılara öykü(hikaye) denir. Özellikle romanın özelliklerinin aynı olmasına rağmen,onun kadar uzun olmayıp,kısadır.

Tanımda da görüldüğü gibi öykülene olayı yaşamak ya da o olaya tanık olmak gerekmez. Tasarlana,yaşanması mümkün olan bir olay ya da öykünün konusu olabilir. Bu nedenle bir öyküde,öykünü yapısını oluşturan öğeler büyük önem taşır. Öyküler;olay ,kişiler,yer ve zaman olmak üzere dört öğeden oluşur. Bunların hepsi de gerçektir ya da gerçeğe uygun olarak zihinde tasarlanmıştır. Öykülerde genellikle fazla ayrıntılı olmayan kısa olaylar anlatılır. Dolayısıyla olayların geçtiği çevre dar,zaman kısa,kişiler de az olur. Kişiler ve olayın geçtiği yerler,tasvir yoluyla okuyucunu gözünde canlandırılır.

Olay-Durum(Konu):Her öykü temelde bir olaya dayanır. Diğer bir deyişle olay ya da durum,öykünün konusunu oluşturur. Olay ya da durum gerçek yaşamdan alınabileceği gibi yazarın hayat gücünün ürünü de olabilir.
Kişi-Kişiler:İnsansız bir olay ya da durum düşünülemez. Bu nedenle öykünün temel öğelerinden biri de insandır. Olay ya da durum içinde anlatılan insana,öykünün kişisi denir. Öykü kişisi insanin dişinda başka varliklar da olabilir. Yazar onu insan gibi düşünerek anlatir. Öyküde kişi sayisi azdir.
Yer ve Zaman:Her öykü,açıkça belirtilsin ya da belirtilmesin belli bir yerde ve zamanda geçer. Olayın akışına bağlı olarak kısa bir zaman dilimi ele alınır. Diğer bir deyişle öyküde bir zaman dilimi,bir ya da birden çok yer söz konusudur.
Dil-Anlatım:Öyküdeki bütün öğelerin hareket halinde olmasını sağlayan yazarın anlatımıdır. Anlatım yazardan yazara değişebilir.
Olay yazılarında iki tür anlatım kullanılır:
a-)Birinci Kişili Anlatim:Olayın,bir başkasının başından geçmiş gibi anlatımıdır.
b-)Üçüncü Kişili Anlatim:Olayın,bir başkasının başından geçmiş gibi anlatımıdır.

Öyküler de düşünce yazilari gibi planli yazilir. Ancak bu planlama farkli özellikler gösterir. Düşünce yazilarinda düşünce plani, bir olay yazısı olan öyküde ise olay planı uygulanır.
Düşünce yazilarinin girişinde konu ortaya konur,gelişmede açiklanip örneklenir,sonuçta da bir yargiya varilir. Öyküde ise girişte olay sezdirilir,kişiler ve olayin geçtigi yer tanitilir,zaman belirtilir. Gelişmede olay okuyucunun ilgisini çekecek bir biçimde anlatilir,ilginç bir noktada dügümlenir. Sonuçta da bu dügüm çözümlenerek olay çözüme kavuşturulur.

Düşünce yazilarinda “giriş ,gelişme ve sonuç” diye adlandirilan bu bölümlere,öyküde “serim,dügüm,çözüm”
adı verilir. Düşünce yazılarında genellikle tek paragraftan oluşan giriş ve sonuç bölümleri,öyküde birden çok olabilir.

-------------
http://gelisenbeyin.net">
Gelişimin adresi...



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2007 Web Wiz - http://www.webwizguide.com