gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > Bilim ve Teknik
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Astronot Kıyafeti Olmadan Uzaya Çıkılırsa Ne Olur?

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Astronot Kıyafeti Olmadan Uzaya Çıkılırsa Ne Olur?
    Gönderim Zamanı: 28-Eylül-2014 Saat 13:40
Astronot Kıyafeti Olmadan Uzaya Çıkılırsa Ne Olur?


Astronotların üzerilerindeki özel kıyafetleri olmadan uzaya çıkamayacakları hepimiz tarafından bilinen bir gerçektir. Peki astronot kıyafetlerinin gerçek mahiyeti nedir?

Öncelikle sorumuzun cevabına geçmeden önce uzay hakkında birkaç kısa bilgi vermemiz gerekiyor.

1- Uzay "katı vakum" adı verilen bir vakum halindedir. Yani uzaydaki basınç son derece düşüktür. Bu sebeple iç basıncınız ile dış basınç arasındaki dengenin ortadan kalkması, vücudunuzda önemli değişimlere neden olur.


2 - Toplumda genel bir kanı olarak bulunan "Astronot kıyafeti açılacak olursa anında donmaya başlarsınız ve ölürsünüz." bilgisi tam olarak doğru değildir. Uzayın her yeri mutlak sıfıra yakın bir sıcaklık olan -273 derece civarında değildir. Uzaydaki sıcaklık, Güneş'e yakınlığınıza göre değişir. Dünya'nın yörüngesindeki sıcaklıklar -100 dereceden, 120 dereceye kadar değişebilmektedir.

3 - Uzayda vücudunuz kısa zamanda çok yüksek UV, X-ışını ve Gamma radyasyonuna maruz kalacaktır. Tabi bu durumun bir çok zararı olacaktır.

Yukarıda verdiğimiz üç bilginin ışığında şöyle bir sonuca ulaşabiliyoruz. "Uzayda astronot kıyafetiniz olmadan yaklaşık olarak 2 dakika yaşayabilirsiniz."

Peki uzayda kıyafetsiz kalan bir insana neler oluyor?

Bir insan için uzaydaki en büyük problem oksijenin olmamasıdır. Vücudumuz ihtiyacı olan oksijeni alamayacağı için yaklaşık 15 - 20 saniye içinde bedenimizdeki oksijenin çoğunu tüketecektir. Daha sonra ise oksijensiz kalan vücudumuzda bilinç kaybı oluşacaktır.

"Nefesimizi tutamaz mıyız?" sorusu aklınıza hemen gelmiştir. Ama cevabımız ne yazık ki "hayır". Uzay ortamındaki basınç, Dünya'ya göre daha az olduğundan ciğerlerimiz ve damarlarımızdaki oksijen hızlı bir şekilde kabaracak ve baloncuk haline dönecektir.

Ayrıca astronot kıyafeti olmadan uzayda durmak, vücudumuzdaki basınç dengelenmesini yapamadığımız anlamına da gelir. Bu ise vücudumuzdaki sıvıların genleşmesine neden olacaktır. Kısa bir süre içinde vücudumuz kabarmaya başlayacaktır. Ama derimiz çok sıkı katmanlardan oluştuğu için vücudun patlaması gibi bir durum yaşanmayacaktır.

Uzaya korumasız çıkan kişi oksijensizlik, bilinç kaybı ve vücudunun kabarmasından dolayı hemen ölmeyecektir. Yapılan tahminlere göre 1 dakika civarında daha yaşayabilirsiniz.

Ama bu kısa dakikalarda vücudunuz hafiften kızarmaya (yanmaya) başlayacaktır. Çünkü uzayda korumasız dolaşmak; çok yüksek miktarda UV, X-ışını ve Gamma radyasyonuna maruz kalmanıza sebep olacaktır.

Aynı zamanda uzayın inanılmaz derecede soğuk bir ortam olduğunu da unutmamak gerekir. Bir yandan donma da başlayacak ama vücuttaki tüm ısı dışarı atılmadığı için donma hemen oluşmayacaktır.

Uzun lafın kısası, eğer astronot kıyafetsiz olarak uzayda bulunursanız, ölmemeniz için yaklaşık 1 - 2 dakikanız olacak. Bu süre zarfında kurtarılmış olsanız dahi çok büyük miktarda radyasyona, soğuğa ve vakuma maruz kalacağınızdan dolayı ölümcül bir şekilde zarar görmüş olacaksınız.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz