gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Teknoloji Tasarım > Teknoloji ve Tasarım Bilgileri
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Teknoloji fakültesi mezunları mühendis olabilecek

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Teknoloji fakültesi mezunları mühendis olabilecek
    Gönderim Zamanı: 14-Temmuz-2014 Saat 12:03
Teknoloji fakültesi mezunları mühendis olabilecek
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), teknoloji fakültelerinin mühendislik programlarından mezun olanların mühendislik unvanlarını kullanabileceklerine karar verdi.

YÖK 24 Temmuz 2013′de aldığı kararla, teknoloji fakültelerinin mühendislik programlarından mezun olanların da “mühendis unvanını” kullanabileceklerine karar vermiş ancak Danıştay 8. Dairesi, YÖK’ün bu kararı alırken Üniversitelerarası Kurul’un (ÜAK) görüşünü almadığı gerekçesiyle yürütmeyi durdurmuştu.

Bunun üzerine, Danıştay’ın karar gerekçesi doğrultusunda konuyu 27 Haziran’da görüşen ÜAK, “Teknoloji Fakültesi mezunlarının unvanlarının mühendislik fakültesi mezunları ile eşdeğer olduğuna ve mühendislik unvanlarını kullanabileceklerine” karar verdi. Buna istinaden Yükseköğretim Yürütme Kurulu da 8 Temmuz’da yaptığı toplantıda “Teknoloji Fakültesi mezunu mühendisler ile diğer mühendislik fakültesi mezunu mühendislerin yetki ve unvanlarının eşdeğer olduğuna ve mühendislik unvanlarını kullanacaklarına” dair yeni bir karar aldı.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunulan Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yusuf Özçatalbaş, teknoloji fakültelerinin, 2 yılı aşan bir çalışmanın eseri olarak 2009′da Bakanlar Kurulu kararıyla kurulduğunu anımsattı.

Hazırlık sürecinde, Türkiye’deki sektörün, sektör temsilcisi odaların, birliklerin ve bilimsel kurulların görüşlerinin alındığını ve sektörün ihtiyaç duyduğu mühendis profilinin ortaya konulduğunu belirten Özçaltalbaş, daha sonra bu nitelikte mühendis yetiştiren dünyanın gelişmiş ülkelerindeki benzerleri dikkate alınarak, ABET kriterleri ve Bologna sürecine uygun müfredat programları hazırlandığını kaydetti.

Özçatalbaş, teknoloji fakültelerinin kuruluşunda, becerisi yüksek, tasarlayabilme ve aynı zamanda üretebilme bilgi ve kabiliyetine sahip mühendis yetiştirmek ile bu donanımla mezun olan mühendislerden isteyenlere öğretmenlik formasyonu aldırarak teknik öğretmen olabilme imkanı sunmanın amaçlandığını söyledi.

Bu yıl ilk mezunlarını veren teknoloji fakültelerinde, uygulama ağırlıklı mühendislik eğitimi süreci sonunda, mezunların 3 ay endüstri stajı ve aynı zamanda 4 ay boyunca özenle seçilmiş fabrikalarda iş yeri eğitimi yaptıklarını ifade eten Özçatalbaş, mühendislerinin büyük kısmının bu işletmelerden iş teklifi aldığını vurguladı.

Teknoloji fakültelerinin kuruluşunun hukuki varlığı ve mezunlarının mühendislik hakları konusunun tartışılamaz bir gerçek olduğunu dile getiren Özçatalbaş, bu fakültelerin Bakanlar Kurulu kararı ile kurulduğunu ve mühendislik bölümlerinin YÖK oluru ile mevzuata uygun şekilde oluşturulduğuna dikkati çekti.

Türkiye’de adı mühendislik fakültesi olmayan ancak mühendislik bölümleri bulunan, inşaat, makine ve maden fakültesi gibi fakültelerin bulunduğunu aktaran Özçatalbaş, teknoloji fakülteleri de dahil bu fakültelerdeki mühendislik bölümlerini başarı ile tamamlayanlara mühendis diploması ve ünvanından başka bir diploma verilemeyeceğini dile getirdi.

ADAYLARIN İÇİ RAHAT OLSUN

Teknoloji fakültesine mühendis unvanı verilmesine ilişkin YÖK kararının bazı çevrelerce mahkemeye taşındığını anımsatan Özçatalbaş, bu süreçte yapılan haberlerin fakültelerin tercih edecek adaylarda bazı tereddütler oluşturduğunu ve giriş puanlarının düşmesine sebep olduğunu aktardı.

Özçatalbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak, teknoloji fakültesi mezunu mühendislerimiz ve fakültemize kayıt yaptıracak mühendis adaylarımızın içleri rahat olsun. Biz onlara bir mühendislik programını başarı ile tamamladıklarını gösteren ve mühendislik unvanlarını belirten diploma verdik ve veriyoruz. Çünkü bize kayıt yaptıran öğrenciler, teknoloji fakültesinde bir mühendislik programını kazanıyor ve bu mühendislik programının gereklerini yerine getiriyorsa sonuçta diploma almaya da hak kazanıyor demektir. Adaylar konu ile ilgili detaylı bilgileri üniversitemizin web sayfasından veya teknoloji fakültesi web sayfasında bulabilir. Açılan davaların hepsi teknoloji fakültelerinin ve mezunlarının lehine sonuçlanmıştır. Son olarak Danıştay 8. Dairesi, 24 Temmuz’da alınan YÖK kararının, alınış şekli bakımından usule aykırılık buldu ve yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak, Danıştayın yürütmeyi durdurma kararı sonrası ÜAK ve YÖK yeni bir karar aldı. Bu kararla ile yürütmeyi durdurma kararının gerekçesi ortadan kalktı. Bu fakülte mezunu mühendisler ile ilgili son ve nihai karar budur. Artık adaylar gönül rahatlığıyla teknoloji fakültelerini tercih edebilirler. Çünkü, teknoloji fakültelerinin mühendislik programlarından mezun olanlara mühendislik unvanı verilecek.” www.egitimedair.net

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz