gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Bilim ve Teknoloji > Teknolojik Gelişmeler
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Robotlar

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123>
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Robotlar
    Gönderim Zamanı: 14-Şubat-2007 Saat 00:29
http://www.gelisenbeyin.net/robotlar.html


Japon robot üreticisi Squse, teknoloji dünyasında büyük bir girişime imza atarak robot el üretti.

Başkent Tokyo’da düzenlenen fuarda tanıtılan mekanik el 21 adet yapay kasla ve kamerayla donatılmış.

Robot el özellikleri sayesinde nesneleri insan eli gibi kavrarken parmak uçlarındaki küçük sensörlerle ne kadar güç uygulaması gerektiğini hesaplayarak herhangi bir nesneyi tutabiliyor. Fuara katılan ziyaretçilerle el sıkışan ve bir topu kavrayan mekanik el, büyük ilgi çekti. Bilim adamları yeni tasarlanan yapay elin engelliler için umut olacağını belirtiyor.
__________________
biliyosan konuş ibret alsınlar, bilmiyosan konuşma adam sansınlar

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 31-Mayıs-2008 Saat 23:52
Robot Titan öğrencilere şov yaptı
Ünlü robot Titan, Antares Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nde gazeteciler için özel bir show yaptı.

Titan'ın gösterisi öncesinde, Bilim Kolejinin ilköğretim 2'nci ve 3'üncü sınıflarında okuyan öğrenciler, yüzlerine taktıkları Titan maskeleriyle etkinlik mekanına geldi.
Daha sonra özel bir araçla gösteri yapacağı alana getirilen Robot Titan, çocukların meraklı bakışları ve çığlıkları arasında önce kısa bir süre konuştu, ardından da "What a Wonderfull World" adlı şarkıyı söyleyerek gösteriye devam etti.

Titan'ın ani hareketleri karşısında çığlıklarına hakim olamayan küçük öğrenciler, robotun geğirmesi ve ardından da gaz çıkarmasına ise kahkahalarla güldüler.

Titan'ın, gösteri sırasında gözlerinden izleyicilerin üzerine su fışkırtması, çocukların bir yandan gülmeleri bir yandan çığlıklar atarak kaçışmalarına neden olurken, onların bu tepkilerine de bu kez Robot Titan kahkahalarıyla karşılık verdi.
Robot Titan'ın özellikleri

Gazeteciler için yaklaşık 20 dakikalık bir gösteri sunan Titan, bir ara da dans etti. Eni 1,5, boyu 2,5 metreye varan dev robot Titan, tam 150 kilo ağırlığında.

Birçok reklamda rol almasının yanı sıra İngiliz kanallarının önemli şov programlarında ilginç performansıyla da tanındığı belirtilen Robot Titan, bugünden itibaren her gün Antares alışveriş merkezinde 16.00, 18.00 ve 20.00 saatlerinde günde 3 kez gösteri yapacak.

4 yılda tamamlandı

Judge Read adlı çizgi romandan esinlenerek yaptığı robot Hammerstein'den sonra ileri teknoloji ile donatılmış son robotu olan Titan'ı tasarlayan Nik Fielding, hak ettiği ününü bu dev robotla kazandı.

İki kişi tarafından 4 yılda tamamlanan robot Titan'a teknolojinin son yenilikleri günü gününe eklendi. Yaratıcısı Nik Fielding ile birlikte Ankara'ya gelen Robot Titan'ın, Türkiye'den sonra Filipinler'de de gösteri yapacağı belirtildi.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01-Haziran-2008 Saat 13:15
2 santimetrelik robot!

Japon uzmanlar insan vücudunda dolaşarak hastalıklara ve yaralara yerinde müdahale edebilen bir robot geliştirdi


Japon Ritsumeikan Üniversitesi uzmanları, insan vücudunda dolaşarak hastalıklara ve yaralara “yerinde” müdahale edebilen bir robot geliştirdi. 2 santimetre uzunluğunda ve 1 santimetre çapında olan robot, küçük bir böceği andırıyor. Özel sensörleri sayesinde, özellikle kanserli hücrelerin yerini belirleyen 5 gram ağırlığındaki robot, kamerasıyla da doktorlara vücudun içinden anında görüntü geçebiliyor. Küçük bir operasyonla deri altına yerleştiriliyor ve kanserli hücrelere direkt olarak ilaç da salgılıyor. Deneme aşamasında olan robot, bir kaç yıl içinde hasta üzerinde kullanılmaya başlanacak.


Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01-Haziran-2008 Saat 13:18

Dün bir grup gazeteci meslektaşımla, 20. yüzyıl başlarında dünyayı saran nükleer silah yarışında ilk Sovyet atom reaktörü "F-1"in çalıştırıldığı Kurçatov araştırma merkezini ziyaret ettik. Burası günümüzde de Rusların dediği gibi "Özel rejimli müessese". Yani, Rus devlet güvenlik servisinden izin alınmadan girmek mümkün değil.

Bize refakat eden yetkililer sıkı güvenlik kontrolünden sonra "Sizi ilk önce tarihle tanıştıralım" sözleriyle geniş parkı andıran alandan geçirerek örme tuğladan inşa edilmiş tek katlı binanın önüne getirdi. "20. yüzyılda atom devrimi işte burada gerçekleşti" sözleriyle açılan demir kapıdan bodruma inen merdivenlere buyur edildik. Yerin iki kat altında 30 metrekarelik kumanda odasını anımsatan mekanda bizi F-1 atom reaktörü kadar yaşlı müdür Vadim Dikaryov bekliyordu.

NANO TEKNOLOJİ Başka bir binada bizi bekleyen Kurçatov Enstitüsü müdürü fizik profesörü Mihail Kovalçuk, "Size ender sergilediğimiz (Sinhrotron, Sibir-1 ve Sibir-2’yi) göstereceğiz. Nanoteknolojilerin anası olacak cihazı anlatacağım" diyen başlayan uzun bir bilimsel konuşma yaptı. Profesör, insanoğlunun atomu bölmesiyle taş devrindeki bir insanın taşı yontmasından farklı bir iş yapmadığını belirterek yeni nano teknolojiyle ilgili çalışmayla ilgili bilgi verdi. Nanoteknoloji sayesinde mikro robotlar sayesinde insanoğlu uzayın sırlarına erebilecek, tıp alanında devrim niteliğinde gelişmeler yaşanacak. Örneğin, 20 yıl içinde bu teknolojiyle üretilen mikro robotlar, damarlara girerek tortuları temizleyecek.

UZAYIN SIRLARI ÇÖZÜLECEK Parçacık hızlandırıcısı olarak tanımlanan Sibir-2 cihazı 124.13 metre uzunluğu olan 5 metre yarı çaplı bir borunun oluşturduğu çember. Etrafına döşenen manyetik alan sayesinde dev kanalın ortasında birkaç ışın zerresi foton tren katarı gibi 250 milyon volt gerilim altında seyahat ediyor. Gerisini yine Kovalçuk anlatıyor: "Buna biz nano teknoloji adını veriyoruz. Yunanca’daki ’nano’ (minyatür) kelimesinden türeme. Sinhrotron cihazı sayesinde insanoğlunun taş yontma pratiğine böylece son verilmiş oluyor. Bundan sonra istediğimiz taşı zerreciklerden toplayarak kendimiz yapacağız.


MİNİK CERRAHLAR Nano teknoloji sayesinde çok yakında biyomekanik aygıtlar ortaya çıkacak. 10-20 yıl içerisinde kıldan 100 misli daha ince robotlar üretilmeye başlanacak. Kalp damarınız mı kirlendi. İğne uçundaki robot damardan organizmaya girerek bir minik cerrah gibi orada çalışacak. Artık hiçbir aklı başındaki ülke bilimadamları en büyük ve en yıkıcı atom bombasını biz yapalım derdinde değil. Tam tersi tüm çağdaş bilim dünyası mikro alana yoğunlaşarak engin uzayın sırlarını nano kilitle açmanın yolunu arıyor. Bizim Kurçatov Enstitüsü de önde gelenlerden biri.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
aysenu Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 21-Temmuz-2008
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 3
  Alıntı aysenu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 21-Temmuz-2008 Saat 19:13
ClapAnlatılanlar müthiş!!!Umarın en azından bir kısmını görecek kadar yaşarız,çocuklarımız ve onların çocukları daha da şanslılar elbette.
Bu gidişle ''star wars'',robotlarıyla,araçlarıyla,görüntü ve savaş sistemleriyle gerçek olacağa benziyor,hatta eşim ''Aynı star wars taki görüntülü msg.gönderimleri gibi 2014 yılında 3boyutlu tv'ların evlerimize girmeye hazır olacağını''söylüyor...
Yukarı Dön
By_Beyin Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 08-Ocak-2007
Konum: İstanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 388
  Alıntı By_Beyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 03-Ocak-2011 Saat 11:15

Devrim niteliğindeki robotlar 5 yıl sonra hayatımızda
Devrim yaratacak ''TriageBots'' isimli robotların 5 yıl içinde hizmete girmesi hedefleniyor.

ABD'nin Vanderbilt Üniversitesi'ndeki bilgisayar mühendisliği ve tıp fakültelerinin ortak olarak yürüttüğü proje, "TriageBots" isimli robotların 5 yıl içinde hizmete girmesini hedefliyor. Projedeki en etkin görevlerden biri de bir Türk'e emanet.

Hastanelerin en yoğun çalışan bölümlerinden biri olan acil servislerdeki iş yükünü azaltmayı amaçlayan projeye katılan mühendislik fakültesi öğrencilerinin danşmanlığını yüksek lisans öğrencisi Erdem Erdemir yapıyor.

Proje kapsamında üzerinde çalışılan robot sistemi, gelen hastalar hakkında bilgileri kayda geçecek, temel tanı ölçümlerini yapacak ve hastanın acil ihtiyaçları konusunda kritik kararlar verebilecek.

Yapılan araştırmalara göre, hastanelerin acil servis bölümüne gelenlerin yüzde 40'ı hayati tehlike taşıyor. "TriageBots" robotlar ise geriye kalan yüzde 60'lık kesime yönelik hizmet verecek. Böylece acil servislerdeki bekleme süresi azalacak ve bu bölümlerdeki verimlilik artacak.

Robot teknolojisi kullanımı sağlık sektöründe yeni bir gelişme değil, özellikle de Japonya'da. Tokyo'daki Aizu Hastanesi'nde gelen hastaları karşılayan görevliler arasında kendisine sorulan soruları cevaplayan bir de robot bulunuyor. Tokyo'daki bir başka hastanedeyse Japon Fizik ve Kimya Araştırmaları Enstitüsü tarafından yaratılan RIBA isimli robot, hastaların yataklarından kalkmasına yardımcı oluyor. İngiltere'deki bir hastanede ise robotlardan oluşan bir ekip, tıbbi atık ve kirli çamaşırlarının taşınması, hastalara ilaç ve yemek verilmesi gibi görevlerini yerine getiriyor.

HÜRRİYET

Büyük beyinler fikirleri, orta beyinler olayları, küçük beyinler ise kişileri konuşur.
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20-Ocak-2011 Saat 20:28
Robot denilince akla hep Japonlar gelir. İlk temizlik yapan, konuşan, dans eden, koşan, futbol oynayan, bisiklet kullanan, hatta trompet çalan robotu onlar icat etti.

Geçtiğimiz günlerde de Japon Toyota firması, sekerek ilerleyebilen robot bacağını kamuoyuna tanıttı. Japonların insansı özelliklerle donatılmış robotlarının ardından bir Türk bilim adamı, el becerisi ve zekâ gerektiren işleri yapabilen robotu icat etmeyi başardı. Pamukkale Üniversitesi Makine Teorisi ve Dinamiği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Erdinç Şahin Çonkur'un ürettiği 'RoboKol' isimli robot, 180 bin YTL'ye mal oldu. RoboKol'un dünyadaki ilk örneklerinden birisi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çonkur, yeni nesil robotun finansmanını Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) karşıladığını belirtti. Çonkur, 'Gereğinden Çok Serbestlik Dereceli Robotların Bir Ürün Olarak Geliştirilmesi' adıyla başlanan proje çerçevesinde yaptıkları robotun, insanların ulaşması zor veya imkânsız olduğu bölgelere girerek, el becerisi ve zekâ gerektiren işleri otomatik olarak yapabildiğini anlattı. Amaçlarının robotun sanayide kullanılması olduğunu ifade eden Çonkur, "Bu robotlar henüz sanayide kullanılmıyor. Serbestlik derecesi çok olduğu için esneklik özelliği de var. Sanayi robotları fabrikalarda bir düzen içinde çalışır. Az bir değişiklik olduğunda çalışmaz. Fakat bizim yaptığımız robot akıllı. İnsan nasıl çevresi değiştiğinde kendini adapte edebiliyorsa bu robot da adapte edebiliyor." dedi. Çonkur, robotu yapmak için daha önce sanayicilerden destek istediklerini; ancak gerekli ilginin gösterilmeğinden yakınarak, şöyle devam etti: "Sanayicilerimizin kullanacağı makineleri ve robotları yapabileceğimizi söyledik. Ama bunun maddi külfetinin olduğunu da belirttik. Ne yazık ki destek alamadık. Bunun üzerine DPT ve TÜBİTAK'tan destek geldi. Şimdi bunu yapabildiğimizi gören sanayicinin yaklaşımı bize karşı daha pozitif olmaya başladı." RoboKol'a çok sayıda çözüm üretebilen kollar takılabiliyor. Bu kollar insan kolu gibi hareket ediyor, çevresinde olanları fark ediyor ve ona göre tavır alıyor. Yaklaşık 2 yılda icat edilen RoboKol'un mekanik dizaynını Çonkur'un yüksek lisans öğrencilerinden İsmail Bozdağ, elektronik kısmını ise İlker Eren yapmış. Robotun yazılımını ve algoritmasını ise bizzat Çonkur üretmiş.
Çevresindeki değişikliklere göre tavır alıyor
İnsan kolu gibi hareket eden RoboKol, çevresindeki değişiklikleri fark ediyor ve ona göre tavır alıyor. İnsanların ulaşması zor veya imkânsız görünen bölgelere girerek, el becerisi ve zekâ gerektiren zor ve tehlikeli birçok işi otomatik olarak yapabiliyor. RoboKol, böylece hem zaman ve para tasarrufu sağlayacak hem de insanları bu işleri yaparken karşılaşacakları tehlikelerden koruyacak. Sanayide kullanıldığında endüstriyel robotların hareket kabiliyetlerini daha da artıracak. Büyük makinelerin içine girip tamir ve bakımını yapabilecek. Uzay istasyonu inşası gibi el becerisi, mikro-elektronik imalatı gibi vakum ortamı gerektiren işleri yapabilecek. Bazı beyin ameliyatlarında, cerrahın elle ulaşmasının zor olduğu kısımlara ulaşabilecek. Depremde enkaz altında kalmış canlıların yerini tespit edebilecek ve enkaz altında ilerleyerek depremzedelere ilk müdahaleyi yapabilecek. Ayrıca RoboKol Türk yapımı olduğu için bütün detayları üniversite öğrencilerine anlatılarak, onlara pratik kazandıracak ve bu alanda yapılacak diğer çalışmalara ışık tutacak.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 20-Ocak-2011 Saat 20:37

Hangisi insan hangisi robot?
Japonya'nın Osaka Üniversitesi'nde geliştirilen ve bugün tanıtılan android robot, gerçek insanla mimiklerine kadarki benzerliğiyle dikkat çekiyor.


Osaka - Daha önce insan görünümlü birçok robot üreten ve bir robot ailesi kurmayı hayal eden Profesör Hiroşi İşiguro tarafından geliştirilen bu yapay kadının hareketlerinin, daha önceki robotlara oranla çok daha doğal olduğu görüldü.

Profesör İşiguro, tanıtım sırasında yaptığı açıklamada, ekibinin insan duygularını ifade edebilen robotlar yapmak istediğini söyledi.

Uzun siyah saçlı ve siyah etekli robot tanıtım sırasında, model olarak kullanılan 20'li yaşlardaki genç bir kadının gülümseme, öfkelenme gibi tüm hareketlerini hemen ve gerçeğinden farksız taklit etti.

Gerçek insanın yüz ifadelerinin bir kamerayla filme alındıktan sonra elektrik sinyalleriyle robota gönderen bir teknoloji kullanıldı.

Gerçek kadınla androidi ayırmanın gerçekten güç olduğu tanıtımda, model kadın gazetecilere, "Bir ikiz kızkardeşim olduğu hissine kapıldım" dedi.

Roboton dişlerini göstererek gülmesinin gerçek bir insan görünümü kazandırdığını söyleyen Prof İşiguro, daha önce geliştirilen bu tip robotların çok sayıda ekleminin olmasından ötürü daha karmaşık ve masraflı olduğunu kaydetti.

Japon bilim adamı, geliştirdikleri yeni teknoloji sayesinde insan görünümlü robotları üretmenin daha kolaylaştığını belirterek, böylece bu robotlardan daha fazla alanda faydalanmanın mümkün olacağını düşündüklerini söyledi.

Yüzü sentetik deriden yapılan ve bir hastanede deneme amacıyla hastalara eşlik etmesi düşünülen "Geminoid-TMF" adlı robot 160 bin TL'ye satılacak. Robota ayrıca bir bilim müzesinde de deneme amaçlı bir görev verilmesi bekleniyor.

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123>

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz