gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Eğitim Dünyası > Sınavlar
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

TEOG sınavında başarının sırrı

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: TEOG sınavında başarının sırrı
    Gönderim Zamanı: 25-Kasım-2014 Saat 21:08
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavı ailelerde ve çocuklarda büyük stres oluşturmaya başladı.
Yurt genelinde 2014 2015 yılı için ilk 6 derslik Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı 26 Kasım ve 27 Kasım da gerçekleşecek.
TEOG sınavına az bir zaman kala öğrencileri ve velileri heyecan sarmaya başladı. Öğrencilerin geleceğini etkileyecek olan sınav için son hazırlıklar yapıldı.
Sınav heyecanını yenmek için sınavı abartmamak gerekiyor. TEOG sınavlarına normal okul sınavına giriyormuş gibi düşünürsek stresi azaltmış oluruz. Günlük hayatınıza devam edilmeli beslenmenize dikkat etmenizde fayda olacaktır. Sınav sabahı, rahat hareket edeceğiniz ve kahvaltınızı rahatça yapabileceğiniz bir saatte uyanın. Mutlaka süt, yumurta, peynir, baldan oluşan bir kahvaltı yapın.
TEOG Sınavı’nda başarıyı etkileyen en önemli etkenler arasında sınav stresi geliyor. Milyonlarca çocuğu ve aileyi ilgilendiren sınavda sıkça yapılan hatalar olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Uzman Psikolojik danışman ve Pedagog Seçil Özcan, TEOG sınavının çocuklar kadar ailelerinde büyük sorumluluk altına girdiğini ve çocukların üstüne gidilmemesi gerektiğini belirterek devam etti;
“Sınav sırasında soruyu anlamak soruyu çözmek demektir. Aceleci olmadan sorunun ne istediğini en iyi şekilde kavramak gerekiyor. Her testin ilk beş sorusunda hata oranı yüksek olabilir. Bu yüzden testi bitirdikten sonra daha sakin olacağınız için o ilk beş soruya tekrar dönün. Aileler son gün artık çocuklarına ders çalışın diye baskı yapmasınlar” dedi.
DİKKATİNİZİ KONTROL ALTINA ALIN

Önemli bir sınava girecek olan öğrencilerin dikkatin önemli bir faktör olduğunu unutmamaları gerektiğine vurgu yapan Özcan,
“Uzun sorulardan çocuklar genelde korkar. Burada önemli olan çocukların soru kökünü iyi anlamaları. Bu yüzden soru kökünü dikkatli ve doğru okumaları gerekiyor. Sorunun ne istediğini tespit ettikten sonra zamanı ayarlamanız gerekiyor. Sınavda sorularla inatlaşmak yerine turlama tekniğinin kullanılması gerekiyor. Zamanı iyi kullanmak adına boş bıraktığınız soruları işaretleyerek geçildiğinde tekrar soruları gözden geçirip kontrol yaparken cevaplamaya çalışmak gerekir.
Matematik sorularında daha çok çocuklar sıkıntı yaşıyor. Matematikte de işlem yapmaya başlamadan önce problemi anlayarak zihinde gerçekleştirmek gerekiyor” dedi.
SINAV SIRASINDA DERİN DERİN NEFES ALIN

Sınav sırasında gerçekleşen dikkat dağınıklığı öğrenciyi bekleyen en büyük tehlikedir. Sınav sırasında dikkatiniz dağılırsa gözünüzü kapatın ve burnunuzda 5 defa derin nefes alın ve yavaşça verin. Bu işlem zihninizin çalışma hızını arttıracağını söyleyen Özcan,
“Sakin olmak kendinize güvenmek ve soruyu küçümsememek gerekiyor. Soruyla zıtlaşmamak çok önemli bir yöntemdir. Dikkat edilmediğinde en basit konunun çok kolay olan sorusunda hata yapabilirsiniz. Soruyu okuduktan sonra 2 saniye kadar bekleyip düşünüp sakince işleme başlayın. Hızlı çözmek istemenizde panik yapmanıza dikkatinizin dağılmasına sebep oluyor” dedi.
SÜREYİ SON ANINA KADAR KULLANIN

Sınavı bitirip hemen sınavdan çıkma isteğinin konsantrasyon kaybına sebep olacağının altını çizen Özcan, “Her bir soru için 2 dakika düşünme işlemi yapma süresi var. Yapılması gereken tek şey ne olursa olsun 40 dakikalık süreyi sonuna kadar verimli bir şekilde kullanmak” dedi.
SINAVDA BUNLARI YAPIN

Sayfa sayfa kodlamak, hatayı en aza indirgemek ve zamanlama açısından en ideal olanıdır.
Sınav sorusunu okurken ‘Değildir’, ‘Olamaz’ gibi ifadelerin altını mutlaka çizin.
Bilginin yorumlandığı sorular, fazla konuya ait bilgiyi içeren sorular olduğu için hata soru türlerinde ilk sırada bulunuyor.
Soruları okurken parmak ya da kalem kullanın. Ancak (1+1) kuralını uygulayarak… okuduğunuz sözcükten 1 fazlasını görmeye çalışın ve parmağınızı oraya sürükleyin, bu okuma hızınızı en az %50 arttıracaktır.
Özellikle grafik veya tablo sorularında mutlaka üstte verilen bilgiyi okuyun. Bilgiyi okumadan soruyu çözmeye çalışmak da yapılan hatalar arasında yer alıyor. Bunlara dikkat etmelisiniz.
Kaynak : Haber7

Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz