gelisenbeyin.net Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Teknoloji ve Tasarım > Öğretmen Dökümanları
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Öğrenci merkezli dersler

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
gelisenbeyin Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
gelişime dair ne varsa.. Yahya KARAKURT

Kayıt Tarihi: 01-Ocak-2006
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 4737
  Alıntı gelisenbeyin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Öğrenci merkezli dersler
    Gönderim Zamanı: 12-Mart-2008 Saat 23:45
B. Öğrenci merkezli dersler
Öğrencinin katılımı     
Öğrencilerimiz etkin mi?     
Dersin amacı konusunda bilgilendirildiler mi?     
Öğrenciler dersin yönetimine dahil mi?
Bilgilendirilmiş katılım     

Öğrenciler öğretmenin rehberliği ve yönlendirmesi ile derse etkin bir biçimde katılır.      

Dersin doğası, amacı ya da ilerlemesi öğrenciler tarafından anlaşılır.     Dersin içeriği ve geliştirilmesinde öğretmenin genel sorumluluğu vardır. Ancak, öğrenci katkıları öğretmen tarafından teşvik ve takdir edilir ve sınıf tarafından eleştirel biçimde ele alınır.
Bilgilendirilmiş işbirliği     

Öğrenciler değerlendirici sorular sorarlar ve cevapları iyice düşünür ve belirlerler.     Dersin doğası, amacı ya da ilerlemesi öğrenciler tarafından anlaşılır.     Öğrenciler öğretmen ile etkin biçimde işbirliği yaparlar. Dersin doğası, amacı ya da ilerlemesinin sorumluluğu ve kontrolü paylaşılır. Tüm katkılar öğretmen tarafından takdir edilir ve sınıf tarafından eleştirel biçimde ele alınır.

“Bilgilendirilmiş katılımı” teşvik etmek için planlanmış dersler daha fazla öğrenci merkezlidir. Ancak ne yapılacağı öğretmen tarafından belirlenir. Bu tür bir ders öğrencilere bazı seçenekler sunsa da öğretmen tarafından belirli miktarda yönlendirme vardır.

“Bilgilendirilmiş işbirliğini” teşvik eden bir ders en fazla “öğrenci merkezli” olan derstir. Öğretmen ne yapılacağının belirlenmesinde öğrencilerine önemli fırsatlar sağlar. Tüm derslerde bu düzeyde bir seçme şansı verilemeyebilir ve dersin öğretmen tarafından daha fazla yönlendirilmesi gereken zamanları da olabilir. Yine de, derslerinizin çoğunda “bilgilendirilmiş işbirliğine” yönelik bazı fırsatlar yaratmak için çaba göstermelisiniz.
Bu amaçla aşağıdaki çalışmalar yapılabilir:
1.      Öğrencilere kendi çalışmalarını değerlendirmek ve notlandırmak için fırsatlar sağlayabilirsiniz. “Bu tabloda, bu toplam için iki farklı cevap olduğunu fark ettim – hangisi doğru?” ya da öğrencilerden gruplarındaki bireyler tarafından yazılmış olan hikayeleri değerlendirmeleri istenebilir.
2.     Proje çalışmalarında daha fazla seçenek sağlayın. “Önümüzdeki ay ‘Türk Tarihi’konusunu çalışacağız. Bunu nasıl yapmamız gerektiğini düşünüyorsunuz? Çalışmamıza neler dahil etmeliyiz?” Öğrencilerinize bunun hakkında düşünmek için zaman verin ve daha sonra çalışma için ana başlıkları belirlemelerine ve arkadaşlarıyla birlikte çalışmalarına izin verin. Eğer önemi olan bir konu belirtmezlerse “............ konusunun dahil edilmesine ne dersiniz, önemli olduğunu düşünüyor musunuz?” gibi bir öneride bulunulabilir.


Gelişimin adresi...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 [Free Express Edition]
Copyright ©2001-2008 Web Wiz