18 Mart Çanakkale Zaferi, Seyit Ali Onbaşı, Yahya Çavuş ve Takımı, Nusret Mayın Gemisi

 

Seyit Ali Onbaşı
Çanakkale Savaşlarında Deniz Savaşları sırasında Seddü’l- bahir açıklarında bulunan düşman gemileri Morto Koyu ile Seddü’ l- bahir tepesini sürekli bombardıman altına almışlardı Türk direnişi gittikçe azalıyordu.
Kendilerini Allah’ın koruyuculuğuna bırakan Türk birlikleri şehitlik mertebesine ulaşmayı arzu edercesine, kaçmak yerine son gayretleriyle mücadele ediyorlardı.
Bu sırada bir İngiliz gemisinden atılan büyük bir bomba Morto Koyu sırtlarındaki bir topçu birliğimizi toptan imha etti. İçlerinden yalnızca Seyid Ali Çavuş kurtulmuştu.
Çavuş etrafındaki manzara karşısında duyduğu ızdırap ile dünyada eşine az rastlanacak bir olay gerçekleştirdi. Duyduğu acı ile normalde üç kişinin zor taşıdığı 276 kiloluk bombayı yerinden tek başına kaldırdı, taşıdı, topun namlusuna sürdü ve ateşledi.
Mermi Queen Elizabeth gemisinin bacasından içeri girdi ve gemi ortadan ikiye ayrılarak battı.
Aynı gün geç saatlerde Çanakkale Boğazı Müstahkem Mevki Kumandanı Cevat Paşa, ödül olarak Seyit’ e onbaşılık rütbesini verdi.
Kocaseyit’in hikâyesi
Seyit Çabuk (Kocaseyit), 1889 yılı Eylül ayında Havran ilçesi Çamlık (Manastır) köyünde doğdu. 1909 yılı nisan ayı başlarında askere alınan Çabuk, 1912’de Balkan Savaşları’na katıldı.
Savaş bittiğinde terhis edilmedi ve topçu eri olarak Çanakkale cephesinde görev aldı.
Çanakkale Savaşları’nda Mecidiye bataryasında Atatürk’ün topçu askeri olan
Seyit Onbaşı’nın (1889-1939) tarihe adını yazdıran olay şöyle anlatılır:
1915 Çanakkale Deniz Savaşı sırasında Rumeli Mecidiye Tabyası’nda ayakta kalabilen tek top vardı, onun da mermi kaldıran vinci bozulmuştu.
Seyit Onbaşı, 276 kiloluk mermiyi tek başına kaldırıp, Niğdeli asker arkadaşıyla birlikte topa sürerek ateşledi, bu kahramanlığıyla İngilizlerin en büyük ve batırılamaz dedikleri
‘Ocean’ savaş gemisine büyük yara aldırdı.”
Kocaseyit’in, Çanakkale Savaşları’nda gösterdiği kahramanlıklardan dolayı, doğduğu köye ismi verildi.

 


Yahya Çavuş ve Takımı
Çanakkale Muharebelerinin en ateşli saldırıları sırasında Morto Koyu’ndan çıkartma yapan bir İngiliz birliğine karşı Seddü’ l- bahir tepesinde bulunan Yahya Çavuş ve takımı (15 kişi) büyük bir inançla engel olmaya çalışıyorlardı. Karşılarında bulunan bir birliğe karşı 15 kişi gönülden savaşarak engel olmaya çalıştılar. Tam üç gün ve üç gece bir birliğe bir takım olarak karşı geldiler. Onları durdurdular. Gelibolu Yarımadası’nın içlerine girmelerine 15 kişilik bir kuvvetle engel oldular. Sonunda yardımcı kuvvetlerin gelmesine Yakın Şehitlik mertebesine ulaştılar.
Nusret Mayın Gemisinin Mutlak Yakalanıştan Kurtulması
Nusret Mayın Gemisi Çanakkale savaşına noktayı koyacak olan görevine çıktığı gece Karanlık Liman ile Seddülbahir arasındaki mayınları toplayıp yerini değiştirirken O”nu koruyan Anadolu Feneri de bir İngiliz Gemisi üzerine projektörleri dikmiş ve gemiyi takibe almıştı. Fakat birden Anadolu Feneri arıza yaptı. Nusret Mayın Gemisi telaşla ışıklarını söndürdü İngiliz gemisi bu sefer kendi projektörleriyle denizi taramaya başladı. Geçen dakikalar içinde Nusret Mayın Gemisi tam yakalanacağı anda birden Anadolu Feneri tekrar çalışmaya başladı. İngiliz gemisinin projektörleri üzerine kendi projektörlerini dikti ve iki ışık arasında kalan Nusret muhakkak bir hezimetten kurtuldu.

Çanakkale Zaferi / Çanakkale Zaferi Anlam ve Önemi / Çanakkale Zaferi Şiirleri / Çanakkale Destanı Anıları / Vatanın Kalbidir "ÇANAKKALE"